util

Este sanatos sa prajesti alimentele in ulei de masline? Expertii pun capat confuziei

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

„Prajirea in general nu este cel mai sanatos mod de a pregati mancarea, dar daca veti manca, atunci prajirea in ulei de masline nu este o alegere rea”, spune Rachel Adams, lector senior in stiintele biomedicale la Universitatea Cardiff Metropolitan.
Eliberarea substantelor chimice toxice la incalzirea uleiului de masline a fost de mult timp un motiv de ingrijorare in materie de sanatate, cu studii anterioare chiar leagandu-le de cancer si diabet.
Cu toate acestea, expertii care scriu in Conversatia sustin ca riscul depinde de calitatea uleiului si de masura in care il incalziti.
Continutul de ulei de masline bogat in antioxidanti il face cea mai buna alegere.

Totusi, cat de sanatos este uleiul de masline?

Recent, s-a sugerat ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi rea pentru sanatatea ta din cauza producerii de substante chimice toxice numite aldehide in timpul procesului de incalzire.
Aldehidele sunt structuri organice simple – compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen – si sunt in abundenta in natura.
Ele sunt formate in organismul uman in cantitati mici ca produse secundare ale metabolismului normal al fructozei si al alcoolului.
Consumul de aldehide dietetice este considerat a contribui la boli umane, inclusiv diabet si boli de inima.
Dar cun ramane cu uleiul de masline?
Aproape jumatate din gospodariile din Marea Britanie folosesc acum ulei de masline, ceea ce demonstreaza o schimbare considerabila a consumului de ulei in ultimii ani, potrivit lui James Brown, de la Universitatea Aston si Rachel Adams, de la Universitatea Metropolitan Cardiff.
Acest lucru poate fi partial datorita faptului ca, consumul de ulei de masline este frecvent legat de o stare buna de sanatate si constituie o componenta centrala a dietei mediteraneene. Dieta mediteraneana este cunoscuta in reducerea riscului boli si de moartea precoce.
Uleiul de masline, produs prin presarea maslinelor, este utilizat in mod obisnuit in intreaga lume in prepararea alimentelor, fie pentru prajire, spalare, fie ca parte a unui dressing pentru salata. Prin urmare, este clasificat ca ulei vegetal, deoarece este produs din materie vegetala, spre deosebire de grasimile animale, cum ar fi untura sau grasimea de gasca.

Cum se compara cu celelalte uleiuri?

Cercetatorii de la Universitatea din Tara Bascilor au analizat uleiurile de masline, floarea soarelui si semintele de in pentru continutul lor de aldehida dupa ce uleiurile au fost incalzite la 190 ° C.
Ei au descoperit ca incalzirea uleiurilor de floarea-soarelui polinesaturate si a semintelor de in au produs mai repede cantitati de aldehide, in timp ce incalzirea uleiului de masline mononesaturate a creeat mai putine aldehide si cu mult mai tarziu in procesul de incalzire.
Se crede ca aceasta se datoreaza unei diferente structurale, cu uleiuri polinesaturate care contin mai multe regiuni de coaja pentru reactia chimica.
Experimentele efectuate pentru BBC  sugereaza in mod colectiv ca, alegerea uleiului de masline este una dintre cele mai bune optiuni.

Ar trebui sa gatim cu orice ulei?
Caldura provoaca modificari chimice in toate uleiurile, ceea ce le modifica aroma, si continutul nutritional, potrivit lui Rachel Adams, lector senior la Universitatea Cardiff Metropolitan.
Supraincalzirea uleiului in timpul gatitului va duce la o bucătărie frumoasa murdara, la alimentatie sanatoasa si la crearea de substante chimice nocive.
Uleiul de masline nu este diferit de alte uleiuri. Daca il arzi (îincalziti-l deasupra punctului de fum), va avea un gust rau si va contine substante chimice nocive.
Punctele de fum au tendinta de a creste cu calitatea uleiului de masline, deoarece continutul de acid gras liber tinde sa scada si continutul antioxidant creste.
Continutul ridicat de antioxidanti din uleiul de masline ar putea chiar sa reduca cantitatea de substante chimice nocive produse in timpul gatitului.

Deci, prajirea in general nu este cea ma sanatoasa varianta de a pregati mancarea, dar daca alegeti sa o preparati in felul acesta, uleiul de masline este una din cele mai bune optiuni.

 

 

sursa text:  www.dailymail.co.uk

sursa foto: yardenit.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Tags:
Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *