Povesti in scris si imagini

Povestea butoiului de vin uriaș

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Într-o pivniță sub Castelul Heidelberg, în orașul german Heidelberg, se află un butoi de lemn gigantic. Este cel mai mare butoi de vin cu o capacitate uimitoare de 219.000 de litri – deși în secolul al XVIII-lea, când a fost construit, butoiul Heidelberg Tun a fost puțin mai mare. Păstrat gol în toate aceste secole, stejarul s-a uscat și a redus capacitatea cilindrului cu 2700 de litri.

De fapt, acest butoi a stat gol în cea mai mare parte a vieții sale. Când Mark Twain a vizitat faimoasa bcramă de vin, dimensiunea enormă nu a reușit să-l provoace. El a scris despre asta cu o notă de dispreț, în una din cărțile sale:

Toată lumea a auzit despre marele butoi Heidelberg și majoritatea oamenilor l-au văzut fără îndoială. Este un butoi de vin, la fel de mare ca o cabană, iar unele tradiții spun că deține 188.000 de sticle, iar alte tradiții spun că deține optsprezece sute de milioane de barili. Cred că este probabil că una dintre aceste declarații să fie o greșeală, iar cealaltă  o minciună. Cu toate acestea, simpla problemă de capacitate este un lucru de nici un fel de consecință, deoarece butoaiele sunt goale și într-adevăr au fost întotdeauna goale, spune istoria. Un butoi gol, de mărimea unei catedrale, ar putea să-mi provoace puțină emoție. Nu văd nici o înțelepciune în a construi un butoi uriaș care să adune goluri, atunci când poți obține o calitate mai bună, în afara, în orice zi, fără cheltuieli.

Butoiul Heidelberga fost construit în anul 1751 de către prințul Karl Theodor. În acele zile, construirea butoaielor de vinuri supradimensionate era o modă  și o sursă de rivalitate intensă între multe orașe și sate germane. Primul butoi mare de la Heidelberg a fost construit în 1591, provocând rivalul Duke Ludwig de Wurttemberg, pentru a construi un butoi tot mai mare la Palatul Ludwigsburg. A rămas cel mai mare baril din lume până când Karl Theodor l- a depășit butoiul Heidelberg . Acesta a fost al patrulea butoi de vin din Heidelberg.

Acest butoi a fost folosit pentru a stoca vinul pe care viticultorii din regiune îl plăteau ca impozit  conducătorului bavarez. După aproximativ zece ani, butoiul a început să  aibă scurgeri și, după numeroase încercări de reparații, s- a decis să se retragă barilul și să îl păstreze ca o piesă de expoziție.

În 1777, Karl Theodor a devenit conducătorul Bavariei și a mutat imediat curtea în câmpie, unde a construit un nou palat, Palatul Mannheim. Până atunci, Castelul Heidelberg era deja în ruine, cu pagube suferite în timpul multor războaie cu francezii. Odată ce Karl Theodor a plecat, castelul s- a prăbușit și oamenii din oraș au folosit lemnul și fierul din castel să își construiască casele. În mod surprinzător, butoiul a rămas intact.

Există o poveste despre faptul că, atunci când soldații francezi au ocupat Castelul Heidelberg, tunul le-a atras atenția și au încercat să intre în baril pentru a-și stinge setea de vin. Încă se poate vedea agresivitatea lor sub formă de urme de topor pe dalele din lemn de culoare închisă. Dar povestea este probabil un mit, deoarece ultima dată când francezii au ocupat orașul a fost în 1689 – mai mult de o jumătate de secol înainte ca acest butoi să fie construit.

Până în 1800, Castelul și butoiul Heidelbergb erau deja o atracție turistică. De fapt, a fost un francez – Charles de Graimberg, un curator, colecționar și artist – care a luptat pentru păstrarea ruinelor castelului și datorită eforturilor sale, castelul încă există. A realizat primele săpături istorice din castel și a trăit o vreme în curtea castelului, păzindu- l și împiedicând oamenii să scoată materiale de construcție din complex. Scrisorile și acțiunile sale au forțat autoritățile să planifice restaurarea castelului.

 

 

 

sursă: amusingplanet.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Tags:
Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *